Op stap met outreachend werker Marco

Vandaag is Margien de Vries een paar uur op stap geweest met Marco Betman, outreachend werker bij Stimenz. De ochtend startte in het pand van het JIP aan de Asselsestraat, waar ook het outreachend team haar onderkomen heeft.

Outreachend werken is (ik citeer) “een werkmethode waarbij actief ingezet wordt op het leggen van contact met de doelgroep, het onderzoeken van de vragen en het motiveren en verwijzen van de doelgroep naar vormen van hulpverlening  en-of Maatschappelijke Opvang of anderszins”.

FullSizeRender_1 (2)

Na de koffie zijn we lopend op pad gegaan, langs een aantal plekken waar zwerfjongeren vaak de nacht of een deel van de dag doorbrengen. De wandeltocht door het centrum bracht me langs vele plekken waar ik normaal zo langs zou lopen, niet wetend dat er soms min of meer “verborgen” slaapplekken te vinden zijn.

Op de terugweg naar het JIP ervaarde ik wat de kracht van het outreachend werken is. We kwamen een jongere tegen die Marco nog kende van een eerder contact. De jongere was zichtbaar blij dat hij Marco zag. Na een aantal vragen van Marco bleek dat het helemaal niet zo goed met hem gaat: hij heeft geen dak boven zijn hoofd en geen uitkering, omdat hij geen vaste woon- of verblijfplaats heeft. Hij “hopte” wat van het een naar het andere adres. Marco stimuleerde hem om vandaag nog aan te kloppen bij zijn collega’s van het outreachend team.

Op jaarbasis komt het outreachend team in Apeldoorn al gauw met meer dan 100 zwerfjongeren in contact! Een indrukwekkend aantal…….

Marco: dank voor je tijd. En de volgende keer ga ik graag ‘s avonds met je op pad! Dat lijkt me een hele ervaring, temeer daar we nu al op een aantal ‘naargeestige” plekken waren. Dat zal in het donker nóg meer het geval zijn.

Links naar de facebookpagina van Outreachend Team, JIP, Stimenz

Reageren? groenlinks@apeldoorn.nl

FullSizeRender_2 FullSizeRender_1 FullSizeRender_4 FullSizeRender_3 (2) FullSizeRender_2 (2) FullSizeRender FullSizeRender_4FullSizeRender (2)

FullSizeRender_3

Author: Margien de Vries

Share This Post On