Op stap met outreachend werker Marco deel 3

Goede gewoontes moet je in ere houden! Vandaag, vrijdag 10 juni, hadden Marco Betman en Margien de Vries een derde afspraak staan om samen op pad te gaan: actief op zoek naar de jongeren die tot de doelgroep behoren. Marco is Outreachend* werker bij Stimenz. In oktober 2015 en december 2015 gingen ze ook al samen op stap. Hieronder de ervaring van Margien.

IMG_9675IMG_9678In oktober gingen we lopend op pad, in december per auto, vandaag per fiets.

Ons eerste doel was een jongere bezoeken die op kamers woont, weinig geld heeft maar wel een grote hond moet onderhouden. Marco had een grote zak hondenvoer voor hem. Nadat we via de voordeur, achterdeur en tuin hadden geprobeerd met hem in contact te komen, bleek dat hij bij de buren was klussen.

Hij kwam meteen naar Marco, nam blij de zak voer in ontvangst en liet mij nog even zijn hond zien en ik mocht een blik in zijn kamer werpen. Daarna nam hij ons mee naar zijn nieuwe buren (ook woonachtig in een kamerverhuurpand) en moesten we even zijn kluswerk bewonderen. In de tijd dat Marco in gesprek was met de nieuwe buren (een jong stel waarvan hij het meisje bleek te kennen via het JIP) kreeg ik verhalen te horen hoe belangrijk zijn hond voor hem is.  Zijn hond zorgt ervoor dat hij zich minder alleen voelt. Zijn laatste geld zou hij altijd aan zijn hond besteden, nooit aan zichzelf. Ontroerend.

Daarna zijn we naar een woonhuis gefietst wat al een tijd leeg staat en waarvan Marco weet dat er wel eens jongeren slapen. Spannend om zo’n leegstaand pand te gaan bezoeken: over een hekje, tussen hekken door, over bergen huisraad en dan naar binnen. Zou er iemand zijn? Alle vertrekken doorzocht, maar er was niemand. Wàt een enorme bende…onvoorstelbaar dat daar mensen slapen! Toen we weer bij het huis weg liepen bleken de buren met de telefoon in de hand te staan om de politie te bellen. Dat was de afspraak wanneer er mensen gesignaleerd werden bij het pand. Toen Marco uitlegde wat het doel van ons bezoek was, was het goed.

 

 

FullSizeRender-7  FullSizeRender-2

FullSizeRender-8                           FullSizeRender-4

FullSizeRender-6 FullSizeRender-1  FullSizeRender-3

Ik was ook nog uitgenodigd bij de BBQ die voor jongeren bij de Herberg werd gehouden. Helaas had ik daar geen tijd meer voor. Na een glaasje drinken en wat gesprekken ben ik weer naar huis gefietst. Maar niet nadat ik met Marco heb afgesproken dat we na de zomer weer op stap gaan en dan ook Ariane van Burg meenemen. Want dat wil ze graag.

Marco: bedankt dat ik weer met je mee mocht. Het is zo leuk om te doen en prachtig om te zien hoe je met de jongeren omgaat topper!

Reageren? groenlinks@apeldoorn.nl

*Outreachend werken is (ik citeer) “een werkmethode waarbij actief ingezet wordt op het leggen van contact met de doelgroep, het onderzoeken van de vragen en het motiveren en verwijzen van de doelgroep naar vormen van hulpverlening en/of Maatschappelijke Opvang of anderszins”.

Author: Margien de Vries

Share This Post On