Op stap met Outreachend

Het is vrijdagmiddag 7 juli, 15.30 uur. Ariane van Burg en Margien de Vries melden zich aan de Asselsestraat 65 bij het kantoor van het Outreachend Team van Stimenz, om mee op stap te gaan met Marco Betman. Ariane gaat voor de tweede keer mee, Margien voor de vierde keer.

Nadat Marco wat kantoorwerkzaamheden duidelijk niet zijn dingΒ Β πŸ™‚ heeft afgerond gaan we op stap. We gaan richting het oude Centraal Beheer pand wat leeg staat -op anti kraak bewoners na- en nu soms in trek is als plek om te overnachten, te chillen of vernielingen aan te brengen. Hoewel het pand omgeven is door hekken, weten mensen er altijd weer binnen te komen. Marco kent een aantal van de mensen die er anti kraak wonen en samen met hen lopen we een rondje binnen de hekken. Brrr, zo’n verlaten parkeergarage met al die hoekjes heeft zelfs overdag al iets lugubers, laat staan als het donker is…. Door een spoor van stille getuigen -blikjes, dekens, handdoeken, resten van etenswaren, peukjes- wordt het duidelijk dat er toch echt weer mensen geweest zijn. Het valt meteen op dat er ergens achteraf een volgepakte fiets tegen een muurtje staat. Nadat we weg zijn hebben de anti kraak bewoners een man aangetroffen die zich blijkbaar schuil gehouden had voor ons. Hij was niet blij dat hij gevonden werd.

Via het station, een bezoekje aan de ontmoetingsplek Philadwars aan de Stationsdwarsstraat (waar ook jongeren aanschuiven) , Kanaal Noord en het Oranjepark gaan we richting de Herberg. We praten onderweg over hoe fijn het is dat onlangs de postadressen geregeld zijn nadat die wens besproken was op de Politieke Markt. Β Jongeren die geen postadres hebben komen gauw in een vicieuze cirkel terecht. Met een postadres kunnen ze een kamer gaan zoeken, uitkering regelen, werk zoeken en al die dingen die belangrijk zijn om het leven weer op poten te krijgen. Goed dat het Outreachend Team en het Activerium samen kritisch kijken wie ervoor in aanmerking komen.

Het is mooi om te zien hoeveel bekenden Marco onderweg tegen komt. Jongeren met een verhaal. Om 17.45 uur komen we aan bij de Herberg, waar een BBQ plaatsvindt voor de jongeren. We komen een aantal bekenden tegen die we eerder ontmoet hebben bij het symposium naar aanleiding van het boek “Buitenspel en van de radar verdwenen“. Fijn om die weer even te spreken. Leuk om kennis te maken met nieuwe mensen. Dank dat we aan mochten schuiven!

Marco, dank je wel voor je tijd. Je passie voor de doelgroep is geweldig. Keep up the good work!

Reageren? groenlinks@apeldoorn.nl

 

  • er zijn bewust alleen foto’s genomen van mensen die op de foto wilden

 

Over de eerdere keren:

Author: Margien de Vries

Share This Post On